Ouder worden we allemaal

Nieuw post over 'Ouder worden we allemaal' met afbeelding twee handen die elkaar vasthouden (jong en oude hand)

Blogpost over ouder worden

Onlangs mocht ik een klankschaal sessie geven aan een mevrouw van midden 70. Ze doet nog regelmatig dingen die ze leuk vindt maar anderzijds gaat niet alles haar meer zo gemakkelijk af. Ze ervaarde af en toe veel stress en is actief aan het zoeken naar dingen die zorgen voor rust en welzijn. In de afgelopen 10+ jaar heeft ze verschillende mankementen gekregen met als nieuwste aanwinst een gehoorapparaat. Ze sprak over hoe lastig ze dat vindt. Het ouder worden. Steeds maar weer een nieuwe hobbel. Steeds maar weer opnieuw aanpassen. Dat je steeds meer lichamelijk en soms geestelijk achteruitgaat. Je wordt steeds een beetje meer beperkt. Dat kan ervoor zorgen dat iemand zich kwetsbaar, gestrest en machteloos voelt. Deze mevrouw gaf aan dat ze soms dan ook wel een beetje in de put zat.

 

En dat is natuurlijk ook begrijpelijk. Ondanks dat we allemaal weten dat ouderdom met gebreken komt. Voor sommigen al eerder. Toch kan het ‘weten’ of er ‘zelf middenin staan’ twee hele verschillende dingen zijn. Zoals met zoveel dingen die we ons voorstellen.

 

Het is dan ook niet frapperend dat sommige ouderen zich terugtrekken in hun veilige omgeving en eventuele eenzaamheid op de koop toe nemen. Zeker nu we langer op onszelf kunnen blijven wonen. Wat ik absoluut mooi is. Maar hoe gaat dat? Sommige ouderen kunnen veranderingen niet meer zo goed bolwerken en voelen zich beperkt. Bepaalde dingen kunnen niet meer. Of niet meer zoals eerst. Dingen zijn vermoeiender, gaan moeilijker of gaan je soms helemaal ‘boven de pet’. En mag dat er dan ook zijn?

 

In het gesprek met de mevrouw hadden het over dingen die ontspanning zouden kunnen brengen. Je hebt natuurlijk vele dingen die ontspanning kunnen geven. Actieve dingen zoals bijvoorbeeld wandelen en zwemmen maar ook afwassen of muziek spelen. Natuurlijk zijn er ook minder actieve vormen zoals breien of muziek luisteren, kaarten of lezen. Dit is voor iedereen anders en kan per levensfase ook weer anders zijn. Dat is en blijft een proces van bekijken en ondervinden.

 

Mijn vader bijvoorbeeld vindt het tegenwoordig superleuk om voetbal te kijken. 20 jaar geleden had hij daar de rust niet voor gehad. Maar als je last hebt van gehoor kan ook tv kijken vervelend zijn. Bij discussies, snel praten of veel verschillende geluiden krijgt je dan wellicht de helft maar mee. Tevens kan het ook gewoon heel vermoeiend zijn. Net als feestjes, restaurants of een druk winkelstraat. Je favoriete serie ‘bingen’ zit er dan misschien niet meer in en ook andere dingen kun je gaan vermijden.

 

In gesprek kwamen we er ook al snel op dat mevrouw hele leuke dingen doet en dat er ook wel op haar wordt gelet als ze een zich een tijdje niet toont. Ze heeft daarnaast ook nog andere ideeën voor plezier en ontspanning. Ze kijkt er niet alleen rond maar gaat het ook aan. Zoals de klankschaal sessie bij mij. Dat vind ik gewoon super tof. Een toppertje noem ik dat!

 

Het blijft belangrijk om te focussen op dingen die positieve invloed hebben. Die je vreugde brengen en op verschillende manieren voeden. Iedereen heeft beweging, aandacht, vreugde, wijsheid en rust nodig. Op een manier dat kwalitatief aansluit.

 

Tot slot nog even een Reflectie moment.

Hoe zit dat bij jou?

Hoe wil jij oud worden?

Ken je misschien ook voorbeelden van mensen in je omgeving waarvan je zegt zo zou ik het niet of juist wel willen?

Volgende
Volgende

Blue Monday: Een Kans om te Herontdekken wat belangrijk voor je is.